Fermenterte Amalfi-sitroner 🍋

Det er ennÄ sesong for de fantastiske Amalfi-sitronene, men nÄ gÄr det mot slutten. Sesong er fra januar og ut mars. De vokser og modnes under svÊrt gode forhold pÄ Amalfikysten i Italia. De verken sprÞytes eller vokses. Jeg salter dem og legger dem pÄ glass til fermentering. Her fÄr du min fremgangsmÄte:

Jeg brukte tilsammen 7 store, saftige sitroner. Vasket dem godt.

Et par blader fikk vÊre med i fermenteringsglasset. SitrontrÊrne pÄ Amalfikysten er usprÞytede, og derfor gÄr det fint Ä bruke hele sitronen med skall, og ogsÄ blader.

NB! Hvis du ikke fÄr fatt i Amalfi-sitroner, kan du bruke Sorrento-sitroner. De har ogsÄ spiselig skall. Men uten tilgang pÄ disse spesielle sortene, bÞr du bruke Þkologiske!

Jeg kuttet av endene og skar et kryss i sitronene.

Jeg fjernet de sitronsteinene jeg fikk fatt i.

Fylte pÄ 1 ts (mÄleskje) salt inni og oppÄ hver av sitronene. Jeg bruker vanligvis uraffinert havsalt nÄr jeg fermenterer. Bruk gjerne himalayasalt eller maldonsalt. Men unngÄ salt som er tilsatt jod og antiklumpemiddel.

Brukte 1.8 liters glass (IKEA). Puttet 1 ts salt i bunnen av glasset fĂžr jeg la oppi sitroner. Stampet og presset sitronene godt ned i glasset. Et par - tre blader fikk vĂŠre med.

NĂ„r alle sitronene er stampet ned i glasset, skal alt vĂŠre godt dekket av juicen. Tilsett gjerne litt ekstra sitronjuice eventuelt litt vann, ca 1/2 - 1 dl slik at det er rikelig med vĂŠske som dekker det hele.

Jeg pakket et par blader fra hodekÄl over blandingen, og jeg satt et tungt glasslodd pÄ toppen. Jeg bruker ofte telysholder i glass fra IKEA som lodd/vekt. Bruk for all del ikke plast, slik jeg ser noen gjÞr. Plast - ogsÄ matgodkjent - lekker helseskadelige kjemikalier, ikke minst nÄr syrligheten i fermenteringsglasset Þker.

En tilfeldig stein fra naturen er heller ikke Ă„ anbefale. Det finnes steinsorter som kan lekke tungmetaller vi ikke vil ha i det vi skal spise.

Lukk lokket og sett glasset i romtemperatur (20-23 C) i ca 5-6 dager. Beveg litt pÄ glasset daglig, slik at overflaten kommer i bevegelse og sitronene blir jevnt fermentert.

NÄr du ser at det bruser svakt og det kommer smÄ bobler i glasset, vet du at fermenteringen er godt i gang. Sett nÄ glasset kjÞligere, gjerne 15-18 C hvis mulig. La stÄ og fermentere i kjÞlig temperatur i ca 4 uker. Husk Ä bevege litt pÄ glasset fra tid til annen.

Fermenterte Amalfi-sitroner er perfekte i det meste av matlaging, som det lille syrlige tilskuddet. Bruk gjerne i marinade. Nydelig ogsÄ i kaldt kullsyrevann, som en frisk og opplÞftende drikk.

Har du lyst til Ä lÊre mer om fermentering? Jeg har et rimelig nettkurs der du fÄr lÊre de grunnleggende tingene for vellykket fermentering. Du kan se kurset nÄr du vil, og du kan se det om og om igjen. Les hva fornÞyde kunder sier om kurset HER

FÞlg meg gjerne pÄ
Instagram.

Hilsen Bente