I dag lager jeg kimchi

Det er sesong for den norske kinakålen, og i dag lager jeg en stor porsjon kimchi. Jeg bruker bare norsk kinakål når jeg lager min Tongbaechu-kimchi. Les lenger ned om hvorfor jeg styrer unna den utenlandske.

Fin norsk kinakål er i butikkene nå.

I mitt fermenteringskonsept pleier jeg å anbefale å bruke økologiske grønnsaker, av mange grunner. Et levende jordsmonn gir best kvalitet på grønnsakene. Rester av sprøytemidler er noe jeg anbefaler å unngå, så langt det er mulig. Det er gang på gang kommet rapporter om relativt høye nivåer av sprøytemidler i frukt og grønt, da først og fremst i det importerte.

Kinakål er, så vidt jeg har forstått, ganske krevende å dyrke. Derfor kjøres det på med plantevernmidler i mange av de landene vi importerer fra. Dette er grunnen til at jeg styrer unna utenlandsk, og jeg venter med å lage kimchi til butikkene tilbyr den norske.

I Norge er det blitt lang sesong for kinakål. Det er vanligvis bare noen vinter- og vårmåneder som vi ikke får fatt i den norske.

Når det gjelder kinakål, er det ikke så lett å få fatt i økologisk. Men jeg synes det går fint å bruke den norske ikke-økologiske, fordi den faktisk sjelden blir sprøytet. Det er billigere å bruke duk enn sprøytemidler.

Generelt brukes det jo mye mindre sprøytemidler i norsk landbruk enn i de landene vi importerer fra. Det er bra, og jeg håper det vil vare.

Her har jeg kimchisausen klar, risvelling med krydder og alle grønnsakene. Nå skal kinakålen blandes med dette.

En grundig forklaring og oppskrift finner du i dette blogginnlegget: 김치 Kimchi - steg for steg

En annen oppskrift, Kimchi med løvetann, brennesle og groblad, finner du i heftet “Fermentering om våren”. Se nettbutikken.

Fantastisk blanding av grønnsaker - med naturens egne smakstilsetninger. Her er det umami og alt som den kresne gane måtte begjære. Fermenteringen, gjerne over flere uker, vil bringe frem en fin syrlighet og rikdom i smak. Hjemmelaget er best!

Jeg har hentet frem min ekte koreanske onggi, en slik krukke som koreanerne tradisjonelt bruker til å fermentere kimchi. Det er selvsagt ikke nødvendig med slikt fint utstyr, man kan putte kimchien i en vanlig glassbeholder, f eks et patentglass/sylteglass (se blogginnlegget nevnt ovenfor).


Hilsen Bente

PS. Jeg har et fint lite nettkurs hvis du vil lære å lage vellykket fermentering av grønnsaker. Trykk HER