Lag godt smør med kefirkorn 🍀

Ikke alle har godt av melkeprodukter. Melkeproteiner og laktose kan gi plager selv om man ikke har en tydelig melkeallergi. Å fermentere/syrne melkeprodukter kan gjøre dem lettere å fordøye og tåle. Derfor lager jeg mitt eget smør.

Fermenterte melkeprodukter skapes ved at melk (eller fløte) tilsettes melkesyrebakterier for eksempel ved hjelp av kefirkorn. Under fermenteringen blir melken delvis fordøyet av disse bakteriene, noe som gjør melkeproduktene lettere å fordøye for oss mennesker. Dette kan være en stor fordel, særlig for mange som har melkeprotein- eller laktoseintoleranse.
Ved laktoseintoleranse er man ikke i stand til å fordøye laktose grunnet mangel på enzymet laktase. Fermenterte melkeprodukter inneholder laktase. Derfor kan de være gode alternativer ved intoleranse. Mange kan for eksempel tåle yoghurt naturell (NB! uten tilsetningsstoffer), kefir og fermentert smør.

I glasset på bildet over har jeg kremfløte (ca 5 dl) og kefirkorn (ca 1 ss). Jeg liker lang tids fermentering, derfor har glasset stått i nesten to døgn i romtemperatur. Men ett døgn er egentlig lang nok tid. Glasset har vært dekket av et kaffefilter festet med en strikk.

Her har jeg presset den ferdig fermenterte fløten gjennom en sil, for å få fatt i kefirkornene (de ser du på skjeen til høyre i bildet).

En annen løsning er å ha kefirkornene pakket inn i en liten, tynn tøypose, f. eks. laget av gasbind. Da er det bare å plukke ut posen fra fløten - når fløten er ferdig fermentert.

Les mer om kefirkorn og kefir i dette blogginnlegget: “Lag kefir - en fantastisk psykobiota.”

I videoen nedenfor viser jeg hvordan jeg visper den fermenterte fløten til den klumper seg og kjernemelken skiller seg fra smøret.
Sil av kjernemelken og bevar den. Den er næringsrik og fin å bruke i bakst og annen matlaging.
Smørklumpen skal du nå skylle i en bolle med iskaldt vann - for å presse ut enda mer av kjernemelken. Kna og press! Bytt vann noen ganger til det ikke lenger kommer ut mer kjernemelk.

Rør inn litt kvalitets havsalt (selv liker jeg godt Maldon flaksalt). Til min porsjon i dag brukte jeg vel omtrent 1/3 - 1/2 ts salt.

På bildet ser du mykt, romtemperert smør. I bakgrunnen har jeg kjernemelk i en flaske som jeg skal oppbevare i kjøleskap.

Smørform er selvsagt ikke nødvendig. Men jeg kjøpte denne for mange år siden da det var “smørkrise” og folk begynte å lage eget smør. Før bruk legger jeg den i isvann i 30 minutter.

Deretter fyller jeg på litt og litt av det myke smøret. Best å unngå at det blir luftlommer.

Jeg plasserer formen i kjøleskapet i 1 - 2 timer, til smøret er helt stivnet.

Smøret løsner lett fra formen.

Uten en slik form kan du enkelt lage staver eller blokker av smør innpakket i matpapir. Oppbevar i kjøleskap eller fryser.

Det smaker godt med eget fermentert smør. Gjerne sammen med glutenfritt, hjemmelaget brød, fenalår, fermentert surkål/rødkål og ost.

Vel bekomme!

Hilsen Bente


Følg meg gjerne på Instagram


Mer lesestoff: Fermented foods and probiotics: An approach to lactose intolerance

Fermented Milk - Uses, Side Effects, and More